14. August 2017

Kanongjennomføring av G15 (Gutter 2002) i Ove Helgesen Trophy

For andre året på rad fikk FK Fyllingsdalens gutter 2002 delta i Ove Helgesen Trophy (OTH) på Varden. Turneringen i fjor gav hele treningsgruppen enorm motivasjon og en rekke gode referanser på hvordan nivået i årsklassen var nasjonalt, så vel som internasjonalt. Etter å ha fått tøffe kamper mot lag som Fulham og Malaga, viste guttene at de var fullt på høyde med topp norsk motstand i 2016-versonen av turneringen. Vi endte da på en veldig respektabel 7. plass i G14-årsklassen den gang. Målet i sommer var å gjøre det bedre enn dette, noe vi visste var et noe ”hårete” mål, men også mulig!

FKF G15 består stort sett av gutter som er vokst opp med fotball i lokalområdet, noe som gjør at vi skiller oss litt fra motstanden vi møter i en turnering som OTH. Her deltar blant annet store internasjonale akademilag som Fulham (G15, G14), Malaga (G14), Midtjylland (G14, G13), Tottenham (G13), CSKA Moskva (G13), sammen med sammensatte samlingslag fra Norge som for eksempel Team Sogndal, Team Sunnhordaland, Team Haugesund, med flere. I denne turneringen fikk vi med oss to hospitanter fra Bergenslag som ikke skulle delta i turneringen: Sondre Eide fra Gneist, og David Møller Wolfe fra Bergen Nord. Med dette hadde vi en veldig slagkraftig tropp inn mot turneringen!


Gruppespillet

Oppkjøringen til turneringen var noe ”humpete”, og bar preg av blant annet sommerferie og ulike turneringsspill for spillerne, så vi var naturlig nok spent på hvor vi stod i de første kampene. Vi var blitt trukket i gruppe sammen med Team Haugesund, Fulham og Mjøndalen, og basert på dette var målet avansement til a-sluttspill og semifinale, noe som krevde minimum en andreplass i gruppen.

FK Fyllingsdalen – Team Haugesund 0-0

Åpningskampen på Varden Amfi bar ikke spesielt preg av nerver eller feil tenningsnivå, slik denne typen kampen gjerne kan. Vi hadde bestemt oss for å gå knallhardt ut fra start, og guttene responderte knallbra! Vi fikk hindret deres spill totalt, og fikk mange farlige brudd høyt i banen. Det eneste problemet var at vi ikke fikk ballen i mål. Etter de første 25 minuttene (1.omg), Stord det 3-0 i STORE målsjanser til de lilla. Andreomgangen roet seg litt, men igjen var det gutta fra dalen som stod for det som ble skapt. En gigantsjanse og en halvsjanse var fasiten etter denne, men igjen var det mangel på presisjon i avslutningsøyeblikket som forhindret det som ville vært en kanongod seier, og en perfekt start på turneringen.  Nå ventet Fulham i neste kamp.

FK Fyllingsdalen – Fulham 0-2

”Tilbakeblikk til sommeren 2016: FKF (daværende g14) blir løpende imellom å jage ball mot et sterkt og ballsikkert Fulham-lag som vinner fullt fortjent 4-0.Noe som ikke varet mål for mye…”

I år skulle det se annerledes ut. Det er tilnærmet det samme laget som tar turen over dammen i 2017, som spilte festfotball på Amfiet i 2016. Vi tar dette med i beregningen, og bestemmer oss for å minimalisere det bak- og mellomrommet som britene var (og er) fryktelig gode til å utnytte. Guttene er MEGADISIPLINERTE, og etter førsteomgang viser sjansestatistikken 1-1, men dessverre viser resultattavlen 0-1, etter noe rot i eget forsvar. Vi tar med oss inn i andreomgangen at vi skaper kampens eneste virkelig store sjanse, og er sterk i troen på at dette kan gå veien! Andreomgang starter med nok en stor FKF-sjanse, hvor en Fulham-forsvarer nesten setter ballen i eget mål. Herfra og inn blir de for det meste forsvarsjobbing for oss. Men det må et fantasiangrep til fra engelskmennene til for å skape sin andre målsjanse, og da sette sitt andre mål.

Kampen ebber ut med 0-2, men vi tar med oss at det blir 2-2 i målsjanser mot et veldig solid Fulham, som senere gikk hen å vant hele turneringen.

FK Fyllingsdalen – Mjøndalen 1-0

Skulle målsetningen om semifinale nås, måtte Mjøndalen beseires. Når vi ser tilbake på turneringen i ettertid, viser det seg å være vår svakeste kamp. Matchen bar sterkt preg av to lag som måtte vinne, og kan i grunn beskrives som definisjonen på kaos. Ingen av lagene klarer å etablere verken spill eller press, og ballen spretter for det meste mellom de to 16-meterne uten de store målsjansene. Men drama skulle det bli! På overtid av overtiden (!!) blir en lilla felt inne i Mjøndalens 16-meter, og dommeren blåser straffespark. Mens trenere, spillere, foreldre og andre fremmøtte tørker svetten og bikker 200 i puls, ser det ut som kampens FKF-kaptein, Marius Bergset, har nerver som ikke lar seg påvirke av slike ting. Han venter ut Mjøndalens keeper, og setter straffen rooooooolig til motsatt side (straffen kan sees på Ove Helgesen Trophy sin profil på Instagram).  1-0. Siste spark på ballen. Semifinale.


Sluttspillet

 

FK Fyllingsdalen –  Team Sogndal 1-3

I semifinalen ventet et sammensatt lag fra Sogn og Fjordane, med base i saftbygda. Dette var et lag vi hadde latt oss imponere av i turneringen, og vi forventet en tøff kamp. Førsteomgang var aldri preget av festfotball fra noen av lagene, men noen sjanser ble det begge veier. Dersom vi retter fokus mot oss selv, var det surt å gå til pause med 0 i målprotokollen etter to store sjanser de siste minuttene før pause, selv om uavgjort kanskje oppsummerte omgangen greit. Andreomgangen blir et annet kapittel. Vi får 3 relativt raske mål imot, før vi reiser oss og Joel Grima setter inn en redusering med en flott avslutning. 1-3 mot et veldig godt, og fysisk sterkt, Sogndal-lag, kan vi ikke klage for mye  over.

FK Fyllingsdalen – Brann 0-2

Det viste seg at det skulle bli et realt by-oppgjør om medaljen i bronsefinalen. Det så også ut som vi skulle få en drømmestart i solskinnet (!!!!) på Varden. Isak Erdal prøver seg på et realt C-moment med en chip/lobb over en keeper på halvdistanse fra 25 meter. Ballen skrur mot lengste hjørne, og treffer innsiden av stolpen før den spretter ut. So close, but no cigar. Dessverre går luften litt ut av FKF-ballongen etter dette, og Brann drar i land en 2-0 seier i en kamp preget av trøtte hoder og slitne bein.


Oppsummert

Sportslig  har dette igjen vært en kjempeopplevelse for hele gruppen. Når vi ser tilbake på turneringen er det flere punkter vi er veldig forøyde med. Spesielt er gjennomføringen av de to første kampene veldig gode, hvor den første kampen kanskje er den beste totalt sett. Her både skaper vi mange sjanser, og holder tett bakover. Forsvarsspillet mot Fulham viser også at guttene er i ferd med å legge nye verktøy til i verktøykassen. Alt i alt, er 4. Plass i en turnering som dette en kjempeprestasjon og en sportslig suksess!

Vi vil også benytte anledningen til å takke alle de i, og rundt, FK Fyllingsdalen for at vi også i år fikk delta i en FANTASTISK godt organisert og gjennomført turnering. Alle som har tilknytning til FKF G15 setter stor pris på den jobben som har blitt lagt ned, slik at guttene ikke bare får teste seg mot topp motstand, men også tar med seg gode og positive opplevelser videre inn i fotballkarrieren!

Vi må også rette en takk til Gneist og Bergen Nord som lot oss låne to eminente fotballspillere i Sondre og David til denne turneringen.