15. January 2019

Hans største øyeblikk som fotballspiller..? Og beste tips til unge fotballspillere..?

Erik Huseklepp har vendt tilbake til Dalen hvor karrieren for alvor skjøt fart. I mellomtiden har han herjet i Tippeligaen, levd profflivet i Italia og England og spilt 36 A-kamper med flagget på brystet.

– Du har vist hva som er mulig å oppnå. Hvilke råd har du til unge ambisiøse FKF spillere?

– Først og fremst å ha det gøy på trening og i kamp, ikke glemme gleden med å spille fotball. Den må ligge i bunn, presiserer Erik.

“Lynvingen” slo igjennom for Fyllingen i 2. divisjon i 2004. En offensiv spiller med fart og teknikk, som også hospiterte på Brann-treningene. Men han ble vraket fra juniorlaget. Etter å ha markert seg i 3. divisjon for Vadmyra, returnerte han til Fyllingen.

Og Brann plukket opp ungguttene som fikk en pangstart i klubben: I sin første seriekamp på stadion scoret han etter 19 sekunder mot Fredrikstad. Det var hans første spark på ballen. Resten av sesongen var han førstevalg på høyrekanten.

– Dyrk “spisskompetansen” din!

– Har du et godt tips til unge spillere…?

– Det er viktig å bevare det du er god på. Man kan ikke vært god på alt sammen samtidig. Så mitt tips er at det er lurt å bevare “spisskompetansen” din, du skal trene på å bevare stryken din, oppfordrer Erik.

Og han tilføyer at man selvsagt må jobbe med flere mål. Men feilen, i følge Erik, er at for mange spillere er “gjennomsnittlig” god på alt.

– De beste spillerne skiller seg ut. Har du en egenskap, bevar den, oppfordrer Erik.

– Ikke sikt for høyt med en gang

– Hvilke faktorer avgjør om man skal oppnå drømmen om å spille toppseriefotball?

– Aldri bli fornøyd, det har vært en gjenganger i min karriere. Kom jeg til Brann, skulle ikke toget stoppe der. Jeg skulle ikke være fornøyd, men satte meg nye mål etterhvert.

– Jeg mener det er viktig å ikke sette skyhøye mål tidlig, for de kan være tunge å nå. Jeg hadde selv en plan om først å slå igjennom i Brann. Så ble neste mål landslaget. Og når det målet var nådd, så var det å satse alt på å bli utenlandsproff, husker Erik.

Så rådet til unge spillere er å være tålmodig. Og ikke tenke at man skal bli proff. Ta et steg om gangen.

Og akkurat det rådet kan sikkert være lurt å følge for mange av de håpefulle FKF-spillerne som drømmer om en fin fotballkarriere…

Huseklepp endte opp med å spille 308 kamper og score 68 mål for Brann.

– Mitt største øyeblikk!

– Du har opplevd mye, profflivet, landslagskamper og mye mer. Hva er ditt alle beste øyeblikk på banen?

– Siste kamp mot Viking i 2007, da vi tok seriegull, svarer han kontant. Litt overraskende tenker jeg før Erik utdyper:

– Jeg spilte en utrolig god kamp. Det var mye frem og tilbake den gang, men da viste jeg hva som bodde i meg, husker Erik som sto for tre målgivende i kampen Brann vant 5-2 hjemme på Stadion.

– Hvilken påvirkning tenker du trenere og treningsmiljø har for utviklingen til deg og spillere generelt?

– Det har stor betydning og påvirkning, men det er spilleren selv som avgjør hvor langt han vil komme. Jeg møtte trenere som så på meg på ulikt vis, men har aldri hatt fokus på det, forklarer han.

“Huse” forteller at han selv var enormt viljesterk og hadde hele tiden tro på egne ferdigheter.

Kretslag ikke et “must” for å slå igjennom

Som ung spiller var Erik aldri innom kretslag. Og få – om noen – spådde den gang at ungdomsspilleren Erik Huseklepp skulle oppnå så mye som han har klart i sitt eventyrlige fotballiv.

– Om du ikke kommer med på kretslag betyr det ikke noe om du jobber videre. Jeg hadde ikke en eneste kretskamp eller landskamp før U-21 debuten. Det er deg selv som har størst betydning for hvor langt du vil komme, sier FKF-spilleren som scoret syv mål på A-landslaget.

Til våren skal han igjen blomstre på Varden Amfi!