26. November 2018

Damelaget 2018: Den største nedturen… og oppturen.. og les hva Lyngbø mener må styrkes foran 2019-sesongen

Damelaget gjorde en god sesong! Her kan du lese hvordan Thomas Lyngbø og Lars Ove Moen oppsummerer fotball-året 2018.
Utover høsten vil vi oppsummere sesongen for flere av lagene/gruppene. Herrene, ungdom og barn… men først slipper vi til Thomas Lyngbø:

– Det ble bare nesten. Var laget uheldig og egentlig godt nok for opprykk, eller..?

– Det ble bare nesten ja. Tabellen lyver aldri, og Bryne stod igjen som fortjente vinnere. Når det er sagt, så var prestasjonen vår sesongen sett under ett, mer enn god nok for å vinne serien. Dessverre var det et enda bedre lag i år. Nå klarte ikke Bryne kvaliken heller, sånn at det endte opp med at ingen lag fra avdelingen vår gikk opp. Kanskje vi kunne tatt Hønefoss.. hvem vet, sier Thomas Lyngbø.

Han mener oppsettet og strukturen for 2, divisjon er håpløs. Og gir begrunnelsen her:

– Vinner man, så skal man rykke opp!

Årets høydepunkt..?

– Når du oppsummerer sesongen, hva er høydepunktet og årets nedtur?

– Jeg synes alltid det er gøy å reise med denne gjengen. Treningsleir, bortekamper, osv. Man bygger noe mer ved å for eksempel å reise ned dagen før til bortekamper i Stavanger noe som er gull verdt etter min mening, sier Lyngbø.

– Når det er sagt, så er det to kamper jeg personlig husker veldig godt og hvor jeg var skikkelig stolt etterpå. Da snakker vi bortekampene mot Arna-Bjørnar 2 og Sandviken 2. Når Juli kriget inn seiersmålet på overtid mot AB, da var det noen sekunder der som eg ikke husker i ettertid. Snakk om idrettsglede!! Derfor vi holder på med det vi gjør!! Seieren på Stemmemyren i en viktig fase av sesongen sitter og friskt i minnet. En god lagseier etter en godt gjennomført bortekamp, minnes Lyngbø.

I motsatt enda av skalaen, mener Lyngbø at man ikke kommer utenom hjemmetapet mot Bryne. Også poengene vi enkelt og greit kastet bort i stormen på Ravnanger, stikker enda dypt..

– Klar for å flytte flere grenser

– Hva har vært den viktigste lærdommen for deg som A-lags trener denne sesongen?

– Det jeg kommer til å ta med meg videre som trener, er å ikke være redd for å tenke litt ut av «boksen». Tørre å tro på det en gjør, justere litt underveis, men likevel hele tiden prøve å flytte grensene for hva som er mulig, svarer Lyngbø.

Sett i ettertid, så skulle han gjerne ha vært enda mer ekstrem når det gjelder dette. I tillegg trekker han frem viktigheten av å bygge relasjoner over tid, for å få ut mer av hver enkelt, både i treningshverdagen, og i kamp.

– Der tror jeg det er ekstremt mye å hente, mener Lyngbø.

– Hva føler du har vært mest utfordrende/krevende i årets sesong?

– Krevende å ikke strekke til…

– Det som har vært mest utfordrende, var nok forholdene vi hadde i vinter. Jeg var veldig fornøyd med hvordan vi løste det gjennom oppkjøringen, men det var krevende for oss alle. Ellers har egentlig det å planlegge treningshverdagen for en stor felles gruppe vært vanskelig. En føler at en ikke strekker til ovenfor alle, samtidig som en er nødt til å prioritere. Det har ikke vært lett, og det har jeg kjent på.

– Hva har overrasket deg mest positivt med A-lagsgjengen denne sesongen?

– Det som sitter best i minne, og det har nok med å gjøre at det var det siste som skjedde.. Men måten vi slo tilbake igjen etter å ha tapt «finalen» mot Bryne, det var sterkt. Meget sterkt! 9 poeng, null baklengs, og tre kamper hvor vi var det desidert beste laget. Det skjer noe mentalt når en taper en sånn viktig kamp, men vi avsluttet sesongen med stil. All honnør til jentene for det, sier Lyngbø.

– Tøffe samtaler å fortelle om ny jobb

Ellers må eg få trekke frem de samtalene eg hadde i sommer med hver og en av jentene og trenerne, noen på telefon, andre på melding. Det var ikke lett å informere om at eg hadde takket ja til en annen jobb, og det var ikke noe eg så frem til å gjøre. Men den responsen og de gode ordene eg fikk der og da, det gjorde veldig godt. Det betydde VELDIG mye. Og det er noe eg aldri vil glemme!!

– Du forlater FKF, hvilket råd vil du gi til den som overtar A-laget?

– Jeg vil si at den som overtar, er en meget heldig mann/dame. Først og fremst har vedkommende en person i Lars Ove Moen som legger absolutt alt til rette for at det skal være lettest mulig å gjennomføre et godt opplegg, skryter Lyngbø.

I tillegg er det er trenerteam som er helt suverene, er det viktig at jentene får en person som kan legge ned mye arbeid i det en gjør, en som vil mye, rett og slett en som bryr seg. Det å i tillegg være tydelig på hvordan en ønsker å fremstå i de ulike fasene av spillet, tror eg vil være viktig i arbeidet videre, mener Lyngbø.

– Hva tenker du viktig å styrke i FKFs spill frem mot 2019-sesongen?

– Jeg tror som sagt at en må være tydelig fra dag en i hvordan man ønsker å ha ting. Alt i fra oppmøte på trening, til tydelige kampplaner. Samtidig bygge videre på arbeidet som er lagt, men likevel tilføre nye ideer og prinsipper inn mot spillmodellen som er der, sier Lyngbø.

Om han hadde fortsatt ville han hatt mye fokus på det offensive i første fase mot etablert i tillegg til å videreutvikle kontringsspillet, som etter hvert ble veldig bra.

Men fremdeles mye igjen før en er der jeg mener vi burde være, sier Lyngbø og føyer til at nye fjes vil alle lag trenge, også FKF.

– Hva er din beste opplevelse/erfaring å ta med deg fra FKF? 

– Jeg vil si at i løpet av disse to årene, så har jeg lært ekstremt mye som trener. Jeg var veldig ydmyk når jeg kom, og forlater klubben like ydmyk.

Lyngbø forteller om to fantastiske år. Men er ikke fornøyd med å ikke nå målet han satte når han kom til klubben.

– Men jeg har gjort så godt jeg kan. Det kan jeg si med hånden på hjertet. Alle personene jeg har vært så heldig å få treffe, alle timene dere trenere og jenter har lagt ned for å få til noe sammen, det setter eg uendelig stor pris på.

– FK Fyllingsdalen vil alltid bety noe for meg i livet videre, og jeg håper virkelig at dere når målene som ble satt. Det unner jeg dere. Personlig, så skal jeg en dag til topps. Det kan jeg love, avslutter Lyngbø.

Foto: BA

Lars Ove Moen oppsummerer FKF-damene og A-lags-sesongen på følgende måte:

– Egentlig har det vært en kjempegod sesong, der laget har tatt store steg, ikke minst taktisk. Vi har scoret 71 mål, mer enn dobbelt så mye som i fjor og kun sluppet inn 11 mål på 22 kamper. Men både spillere og støtteapparat sitter igjen med en litt bitter skuffelse, siden det ikke var nok til å nå helt opp. Det er et skikkelig trangt nåløye opp til 1.divisjon, og Bryne klarte jo heller ikke å ta steget opp i kvaliken. Det blir derfor en slags omkamp neste sesong.

– Hva har overrasket deg positivt denne sesongen?

– Den utviklingen laget har hatt i det offensive spillet er bemerkelsesverdig, noe antall scoringer er et vitnesbyrd om. Evnen til å legge om spillet og taktikken underveis i kampene når ting ikke har fungert optimalt har også blitt utviklet i år. Det har tidligere vært et problem, sier Moen.

– Hva tenker du er viktig frem mot neste sesong?

– Først og fremst er det viktig å få en trener som kan utvikle laget og spillerne videre. Det er også nøkkelen til å beholde de mange gode og etter hvert rutinerte spillerne vi har i stallen, og stimulere dem til å jobbe med å heve både seg selv og laget ytterligere. Det blir viktig å bruke den rolige perioden nå fremover til i fellesskap å identifisere hva som kan gjøres bedre og hva den enkelte spiller bør jobbe spesielt med, sier Moen.

– Jeg er også opptatt av at våre lovende unge spillere får mulighet til å utvikle seg videre. Vi må ikke glemme klubbens fremtid. 2.plass i 3.divisjon og J17-lagets fremganger vitner om at vi har mye å bygge videre på, avslutter Moen.

//Haakon E.