12. April 2018

Fra snø til gull

Det nærmer seg seriestart i Norsk Tipping-ligaen avdeling 4 og i den forbindelse så tok vi en liten prat med hovedtrener Hiep Tran. Hvordan har sesongoppkjøringen for laget vært og hva kan Varden publikummet se frem til i sesongen 2018?

En vinterlig oppkjøring
– Oppkjøringen har vært preget av ustabile treningsforhold der snø og harde baner har vært litt forstyrrende i treningsarbeidet. Været er det imidlertid lite å gjøre med, men jeg synes vi har løst disse utfordringene på best mulig måte, selv om kvaliteten på enkelte treninger ikke har holdt ønsket standard. Samtidig har jeg forståelse for at det kan gå litt utover motivasjon og treningslyst, noe jeg så tendenser til den siste uken før påske. Vår treningsleir i Spania kunne derfor ikke kommet mer beleilig.

Med en oppkjøring som har vært preget av elementer man ikke kan gjøre noe med, så er det flere ting som Hiep trekker frem; – Ellers har vinteren vært preget av en del sykdom i spillerstallen, noe som har ført til at enkelte spillere kanskje mangler det fysiske grunnlaget for å prestere i 90 minutter hver helg. Det positive er at vi har hatt relativt få skader. Pr. i dag er det kun langtidsskadde Johan Stormyr som ikke vil være klar til seriestart. Her vil vi skynde oss langsomt, og forhåpentligvis får vi se ham i kampform utover våren. Etter at den verste influensasesongen har gitt seg, har vi hatt et stabilt antall på 20-22 spillere på trening over tid, og jeg synes spillergruppen har satt seg godt inn i spillmodellen vår. Vi har jobbet mye med vårt eget grunnspill i oppkjøringen, og mye tyder på at alle spillerne nå har en felles forståelse av hvordan vi skal framstå i de ulike fasene av spillet. Når grunnspillet sitter, kan vi begynne å tenke på hvordan vi kan improvisere, innenfor de rammene som er gitt, slik at vi blir så uforutsigbare som mulig.

Resultatene nå er glemt ved seriestart

–  I skrivende stund har vi spilt syv treningskamper som har endt med 5 seiere, 1 uavgjort og 1 tap. Resultatene legger jeg veldig liten vekt på, for dette er uansett glemt når sesongen har begynt sier Hiep om kampene som er spilt i oppkjøringen.

Med ny trener, nye spillere og en lang oppkjøring har flere elementer av spillet og prestasjoner vært viktigere enn resultater. – Treningskampene har blitt brukt til å øve på grunnspillet vårt, så jeg er mer opptatt av progresjonen her fremfor resultatet. For å illustrere det kan vi trekke fram kampene mot Sund og Tertnes. Mot Sund endte kampen 1-1, noe som er et dårlig resultat mot et fjerdedivisjonlag, men prestasjonsmessig en veldig god kamp og gav oss høy grad av mestringsfølelse. Kun en god keeper hindret oss i å få hull på byllen tidlig i kampen. Dette oppgjøret kunne fort endt 7-1, 8-1 hvis vi hadde satt noen av de enorme sjansene vi spilte oss fram til i første omgang. Mot Tertnes vant vi 3-1, oppskriftsmessig vil mange tenke, men denne kampen kunne vi like gjerne tapt hvis vi ser bak resultatet. Her var ikke prestasjonen like god og Tertnes gav oss en del trøbbel i overgangsfasen angrep og forsvar forklarer en reflektert Hiep.

For dem som har fulgt laget gjennom oppkjøringen så har man sett hvilke kvaliteter som bor i dette laget, men man har sett hvilke utfordringer man har. Dette påpeker også Hiep; – Så skal det nevnes at vi har svingt fra å være meget gode (3-0 mot Sotra), til å levere en svak forestilling mot Fana (1-4), som gav oss en skikkelig realitetsorientering. Kort oppsummert har treningskampene gitt oss godt treningsutbytte med varierende resultater.
Treningsleir i Spania
Begge seniorlagene våre dro på treningsleir til Malaga. Her ble snø og kaldt Bergensvær byttet ut med flotte baner og varmt vær. – Uken i Spania har vært en ubetinget suksess, både faglig og sosialt. Vi har fått gode treninger, forsterket spilleprinsippene og drøftet nøkkelsituasjoner på video. Sosialt ser det ut til at guttene har knyttet sterkere bånd til hverandre, og de nye spillerne har glidd fint inn i miljøet. Det samme gjelder ungguttene. Dette vil utvilsomt gjøre at vi står sterkere når det butter litt imot slik at vi kommer oss raskere ut av motgangsperiodene.

– Han vil dominere mange kamper i år.

Nå når en ny sesong står på trappene, med mange nye spillere og et nytt system så er det alltid noen nye eller unge spillere som tar sjansen. Vi utfordret Hiep på hvem han tror Varden-publikummet kan se opp for i år; – Jeg synes spillerstallen holder høy kvalitet med mange gode spillere, men den største styrken tror jeg ligger i bredden på stallen. Dette er den klart jevneste spillerstallen jeg har jobbet med, og det vil være mange spillere som holder bra 3.divisjonsnivå som må belage seg på å sitte på benken innledningsvis. Hvis jeg må trekke frem noen, vil jeg si Kristoffer Valsvik. Han har kommet tilbake til FKF som en helt annen spiller enn da han dro, og jeg tror han vil dominere mange kamper i år. I tillegg vil jeg spå at David Tufta vil gjøre seg bemerket i seniorfotballen denne sesongen.

Sesongen starter borte mot Øystese førstkommende lørdag, 14.april, kl. 16.00. Den kampen spilles i Norheimsund fordi Øystese sin bane er for smal for kamper på dette nivået. Etter den første kampen venter et dobbeltoppgjør mot Tertnes, først 18.april i 1.runde NM etterfulgt av første hjemmekamp på Varden 22 april. Det er mye spennende å se frem til i tiden som kommer på Varden!

Fotografi: Kristoffer Valsvik (Marius E. Pedersen).
Av: Marius E. Pedersen